GEEN MAN BIJT HOND, MAAR HOND BIJT MIJ
Het leek zo’n goed idee op de vroege ochtend: lekker een ‘rondje bos’ rennen om daarna – opgeladen en wel – aan te schuiven bij het verjaardagsontbijt van onze oudste. De kans dat er onderweg een grommend beest aan mijn elleboog zou hangen, kwam geen seconde in me op.
Sinds jong ken ik alleen maar brave honden. Na mijn geboorte kreeg mijn oudere broer een maatje cadeau, Timmie. De kwispelende vuilnisbakken-pup zou 14 jaar niet alleen mijn broer, maar het hele gezin overladen met aandacht. Timmie liet zich daarbij niet gek maken; gillende kinderen, drilborende buren, zelfs inbrekers: op wat blafjes na, gaf ze nooit een kick. Ze was alleen maar schattig en heel aaibaar.
Tenminste, zo herinner ik me haar. Timmie was uniek, en ook best een handenbinder, biechtte mijn moeder later op. Dus toen ze overleed, kwam er geen nieuwe viervoeter meer bij. Maar de basis voor mijn rotsvaste vertrouwen in De Hond was gelegd. Als ik al dieren vrees, dan zijn het van die sneaky katten die plots op mijn schoot springen en me niesbuien bezorgen, anders niet.
Tot mijn renrondje, laatst. Tevreden uitlopend en bijna thuis, passeerde ik op een pad een man en zijn twee honden. Zoals dat nu hoort, namen we ruim afstand en volgens mij zeiden we zelfs nog vriendelijk gedag.
Uit het niets volgden de momenten van ongeloof: een hond die losbreekt, doelgericht op me afsprint en zijn kaken in mijn elleboog klemt
En toen? Gevloek en getier, van mijn kant. En een baasje dat aan de grond genageld staat. Is dit echt gebeurd? Ik trek mijn mouw omhoog, zie kapot vlees en bloed. Niks meer te bekennen van mijn serene stemming, ik voel enkel paniek.
Op de Eerste Hulp buigen drie artsen zich even later over mijn arm. ‘Zo, die hond is lekker blijven hangen’, zegt een van hen. Na rijp beraad krijg ik drie hechtingen, een tetanusprik, een antibioticakuur en het verzoek om de wond de volgende dag weer te komen laten checken. Zo goed en zo kwaad als het gaat en boordevol adrenaline, vier ik die middag de verjaardag van de oudste mee. De hondenbaas belt aan met een aardige bos bloemen en een overduidelijk schuldgevoel.
Wanneer de arts 24 uur later het gaas afwikkelt, komt een indrukwekkende beet tevoorschijn. Onder- en boventanden van de hond tekenen zich wild af. Daartussen en omheen is het bont en blauw, hier en daar roze, maar ook al donkerrood, wat ‘geronnen bloed’ blijkt te heten. Het advies is me koest te houden, het beurse geheel zoveel mogelijk te luchten en ondertussen te waken voor infectie. Dikke kans dat de boel zo in een paar weken heelt, met een fiks litteken als herinnering.
Dat is goed nieuws natuurlijk, er hadden ook pezen kunnen sneuvelen. Toch lukt het me nog niet om monter te zijn
De wond en medicijnen vreten energie, maar het is vooral de schrik die me bedrukt. Heus wist ik al hoe onvoorspelbaar het leven is; binnen een tel kan het tij keren. En toch. Zal ik ooit weer onbekommerd een rondje rennen en honden leuk vinden?
Bovendien treft de ironie me: alert op wederzijdse besmetting, loop ik al tien weken mensen te schuwen. En dan? Is het prompt een dier dat me velt.
© Teus Lebbing, www.abrandnewstory.nl
Op de retro-foto staat Timmie
Oh, en even dit: wil je (delen uit) mijn blog gebruiken voor eigen doeleinden? Dat vind ik een compliment, maar wel graag in overleg en met bronvermelding.
Meer blogs lezen over persoonlijke groei en veerkracht? Klik hier of check deze:
- Hoe rijk ben ik eigenlijk?
- Oh, die veilige haven
- Heimwee naar nu
- Traag walhalla
- ‘Ik ben niet meer alleen’
Zin in dappere verhalen van dappere mensen over de klappen in het leven en hoe je die kunt opvangen? Lees hier de interviewserie ‘Portie Veerkracht’.
Jee Teus, wat balen voor je! Hoop dat het inmiddels goed heelt en dat je je vertrouwen in De Hond snel hervindt. Het zijn net Mensen hè: er zitten een paar kwaaien tussen, maar de meesten zijn goeien 😉
In ieder geval gaf het je weer stof voor een mooi verhaal!
Gruwelijk Teus! Maar als goede journalist weet je toch ook weer munt te slaan uit zo’n onfortuinlijk persoonlijk voorval.
Wat een toestand Teus! Echt niet oké, en ook het gegeven dat je littekens eraan overhoudt. T’is nogal wat. Ik denk dat baas nog eens verder moet denken dan bloemen. Maar wens je toe dat de wonden zullen helen, in alle opzichten.
Wat dapper Teus dat je het van je af geschreven hebt. Fijne manier om je gevoelens te snappen en er iets mee te kunnen. Ik hoop dat de paniek en angst omslaan in gezonde oplettendheid. Kun je pijnvrij schrijven? Dikke zoen!
Wat balen Teus , sterkte met het herstel! Enne gelukkig kun je nog wel schrijven….
Sterkte Teus. Zo’n naar verhaal. Hopelijk ben je snel weer de oude! Wat een valse hond.
Wat heftig… Sterkte met het herstel!
Pijnlijk verhaal en mooi geschreven van die hond. Is het inmiddels goed hersteld?
Wat een verhaal Teus! Je had het al even laten weten op de Zorgdragers app, maar dat was een vrij feitelijk opsomming van de gebeurtenis (zoals de schriftelijke rapportage van een hulpverlener) maar nu pas besef ik wat het voorval met je doet. Heel veel beterschap voor je arm en ik hoop vooral dat ook je vertrouwen in de Hond weer heelt, want het zijn van die leuke beesten. Liefs Saskia
Getsie Teus! Hopelijk was het niet je schrijf- en tennisarm?
Is het alweer goed hersteld allemaal?
O jee Teus! Wat vervelend 🥺 sterkte met helen 🍏🥝
Wat akelig zeg! Hopelijk snel weer opgeknapt zodat je weer n balletje kunt slaan..( veiliger dan hardlopen kennelijk 🙃)
Teus, wat een leuk en mooi stuk heb je geschreven. Aan de ene kant wat een schrik en een trauma, en andere kant moest ik er wel om lachen, door de manier van schrijven
Arme Teus, echt heel naar. Je hebt het prachtig verwoord, het raakt me echt, afschuwelijke ervaring. Veel sterkte, Judith.
Ps. Is het Timmie op de foto? of is dat “de doerak van het kwaad”?
Wat een schrik Teus! Sterkte met het herstel in alle opzichten en hopelijk valt het litteken mee…
Goh Teus, wat een vreselijk naar vooral met hopelijk beperkte gevolgen voor jou! Van ♥ harte beterschap!
En ik weet weer extra zeker,waarom ik onze herdershond bij het wandelen altijd vast houd wanneer er iemand ( ook hardlopers) passeert, ze is onder appèl en tòch….voor de veiligheid ( het veiligheidsgorde)l van de passant en dat van mij, blijf ik “overdreven” onze hond bij haar tuigje vast houden…! Want ik krijg vaak als commentaar v passanten, ‘ hoeft niet hoor, ik ben niet bang voor honden’.
Beterschap en alle goeds, liefs Reina
Een mooi geschreven verhaal, maar trieste gebeurtenis, wat ook je vertrouwen in honden zal schaden en je minder onbevangen zal gaan hardlopen.
Beterschap!
Au au au… ik voel met je mee! En wat een schrik! Hopelijk heel snel herstel. Gelukkig heeft dit voorval je vlotte en soepele pen niet geschaad! 😘🍀
Mijn hemel, wat een schrik en pijn! Heel veel sterkte 🍀
Dat is schrikken! Sterkte Teus 🙏🏻
Oef, dat noemen wij in Rotterdam een pleurisbeest. Sterkte!
Oh, wat eng, Teus! Ik kan me voorstellen dat de schrik er goed in zit (zat?). Hopelijk kan je dit over een tijdje in de verleden tijd zeggen. Ik heb er zelf geen ervaring mee, heb altijd bewondering voor mensen die na een fiets- of auto-ongeval toch weer op het zadel of achter het stuur gaan zitten. Dit lijkt me net zoiets. Weer gaan rennen en durven vertrouwen. Hoop dat je dat straks weer kunt.
Jeetje joh, wat een verhaal. Werd er een beetje misselijk van😬. Echt heel naar verhaal, maar goed geschreven! Dat dan weer wel. 😉