OH, DIE VEILIGE HAVEN

Zo leuk vind ik vakantie niet, ontdek ik steeds meer. Eenmaal dáár ben ik heus opgetogen en zelfs op het euforische af, maar het gedoe voor- en achteraf kan me gestolen worden. En dan doel ik niet op de oeverloze digitale zoektochten naar dé beste plek, het inpakken van de gezinsbagage of de berg was na afloop.

Het is vooral het afscheid nemen dat me parten speelt

Eerst van huis en haard. Dan van fijne bestemmingen en mensen. En, tot slot, van het verslavende vakantiegevoel. Om gek van te worden.

Lang heb ik geroepen dat ik van avonturieren hield. Nieuwsgierig verplaatste ik mezelf, voor een paar weken tot een jaar, naar verre, tropische en ruige oorden. Vrij voelde ik me dan, en stoer. Overal redde ik me bovendien, wat bemoedigde.

Maar – en dat begint me nu zo te dagen – waar ter wereld ik ook uithing, overal werd ik op de voet gevolgd door brieven, kaarten, telefoontjes en, bij langdurige afwezigheid, door zakken drop en potten appelstroop. Van mijn moeder.

Zij was de ‘homebase’ voor mijn escapades

Zo vanzelfsprekend als ik haar aandacht toen vond, zo mis ik die nu. Vorige week tijdens de wintersport hoefde ik geen belletje te plegen toen we onze stek hadden bereikt. Ik hoefde niet te laten weten of er verse sneeuw lag. Ik hoefde geen foto’s te sturen van onze vorderingen op de piste.

En bij terugkomst wachtte ons niet die vertrouwde vaas met bloemen, noch dat kaartje met “wat fijn dat je er weer bent! Laten we straks bellen voor de vakantieverhalen!”.

Niemand die zo gretig luisterde naar mijn uithuizige wel en wee als mijn moeder in haar goede jaren. Pas als ik bij haar mijn relaas had kunnen doen, was ik écht thuis. En gereed om me weer in de dagelijkse hectiek te storten.

Oh, die gouwe-ouwe veilige haven. Ze moest eens weten, hoe vaak ik daar nog naar verlang.

Tekst © Teus Lebbing, www.abrandnewstory.nl

Oh, en even dit: wil je (delen uit) mijn blog gebruiken voor eigen doeleinden ? Dat vind ik een compliment, maar wel graag in overleg en met bronvermelding.

 


Meer lezen over veerkracht en aandacht? Klik op de link onder ‘categorieën’ of check deze blogs:

Zin in een Portie Veerkracht? Klik voor de interviewserie op: ‘Portie Veerkracht-reeks’