HOE RIJK BEN IK EIGENLIJK?

Ik pieker me rot – over wat ik kan bereiken, wil bereiken, moet bereiken. Over wat ik al heb bereikt, en of dat wel genoeg is.

Heus zijn er dingen die ik niet kan – spreadsheets optuigen en gezinsboodschappen doen voor de hele week, bijvoorbeeld. Maar ook ben ik gezegend met een aantal talenten. En zoals ik overal zie en hoor, ben ik gek als ik die niet flink benut.

Dit is immers de tijd van in je kracht staan en living to the max

Dus prent ik mezelf in dat ik niet alleen mooie artikelen wil schrijven, maar ook bestsellerboeken. Dat ik niet duizend lezers wil raken met mijn verhalen, maar hele volksstammen die allemaal over me heen buitelen van enthousiasme. En dat ik dat – heel soepeltjes natuurlijk – combineer met mijn levendige gezinsleven en de zorg voor mensen en dingen die belangrijk voor mij zijn. Ja, want dan heb ik het maximale uit mezelf gehaald, toch?

Hoe ik ook wik of weeg, zinnige antwoorden blijven uit. Niemand die me vertelt wanneer ik de toppen van mijn kunnen heb bereikt. Dus interview/schrijf/moeder en ren ik verder, allerlei kanten op.

Ergens zal ik toch wel ontdekken wanneer de wereld tevreden is met mij?

En dan overlijdt er een vroeger tennismaatje, in de bloei van haar leven. Al tijden hadden we geen contact meer, maar zij is onlosmakelijk verbonden met mijn jeugd. Hoeveel dromen voor later hebben we niet uitgewisseld als jonge meisjes?

Dromen over leuke vriendjes en feestjes, over reizen naar het buitenland; misschien wel over de ware liefde en moeder worden, al leek dat nog zo eindeloos ver weg. Hebben we het over succesvolle loopbanen gehad? Ik kan het me niet herinneren.

Met een zaal vol vertrouwde en nieuwe gezichten neem ik afscheid. Er klinken warme woorden van dierbaren en bekenden over haar doen en laten, over wie ze was. Zou ze geweten hebben wat ze voor al deze mensen betekende, vraag ik me af.

En ooit gedacht hebben: ‘Zo, dat flik ik toch maar mooi; mijn leven heeft zin’?

Ik hoop het, maar betwijfel het, perfectionistisch als ze was.

Mooi van Marco Borsato klinkt:

Zie je wat er staat of enkel wat er stond
Krijg je wat je wilt, of zelfs meer dan wat je vroeg
Ben je tevreden met het minste of is het meeste niet genoeg
Het is maar hoe je kijkt, het is maar wat je droomt
Hoe mooi is jouw werkelijkheid, jij bent net zo rijk
Zo rijk als je je voelt

In de dagen na haar uitvaart, waarin de songtekst door mijn hoofd blijft zweven, schiet me een interview met een oudere dame te binnen. ‘Nooit heb ik de drang gehad om me aan de buitenwereld te bewijzen’, vertelde ze me. ‘Waar het mij om gaat, is dat ik innerlijk tevreden ben met wat ik doe en hoe mijn leven in elkaar steekt’.

Zij en Marco Borsato hebben groot gelijk, besef ik. Want uiteindelijk doet het er geen moer toe of de wereld tevreden met je is. Wat telt is of jíj tevreden bent met de wereld. En vooral: met jezelf.

Ben ik dat?

 

© Teus Lebbing, www.abrandnewstory.nl

 

 

Meer lezen over geloof in jezelf en persoonlijke groei, lees ook: ‘Masker af en kilo’s lichter’‘Hoe zeg je nee tegen dat eeuwige pleasen?, ‘Trots op mijn doelloze nietsdoen’, ‘Geen bullshit meer’, ‘Eerst geloven, dan zien’.

 

Ben benieuwd naar jullie reacties en ervaringen. Mocht deze blog je aanspreken en je ‘m willen delen – graag!