Allemaal mooie mensen

Deze zomer interviewde ik in een recordtempo een hele reeks mensen. Onderwerp was hun vrijwilligerswerk: waarom besteden ze daar zoveel tijd aan, wat brengt het hen zélf eigenlijk?

Hoezeer ik er me er ook op verheugde, ik vreesde ook een beetje voor herhaling en misschien zelfs verveling. Want hoeveel redenen zijn er om je kosteloos voor anderen in te spannen? 

Ook vroeg ik me af of ik in korte tijd zoveel persoonlijke verhalen zou kunnen behappen. Op feestjes (sorry, mensen!) wil mijn aandacht namelijk nog weleens verslappen bij de zoveelste persoon die ik spreek.

Maar het omgekeerde gebeurde: bij iedere vrijwilliger hing ik aan de lippen. Telkens raakte ik in de ban van hun verhaal. En keek meteen alweer uit naar het volgende. Hoe dat toch kan?

Het geheim zit ‘m in de vraag die ik stelde.

Mijn rol was namelijk niet om uit te vinden wat ze deden, maar waarom: waarom dieren redden, waarom andermans kind opvangen, waarom koken voor de buurt, waarom een rouwtelefoon optuigen, waarom gesprekken begeleiden voor de lokale depressieclub?

Stuk voor stuk leverde dat ontwapenende gesprekken op en unieke kijkjes in een mensenleven. Met een portie dankbaarheid als cadeau bovendien. Zowel van de geïnterviewden die zich gezien en gehoord voelden (wie wil dat nou niet?), als van de lezers die inspiratie en kracht putten uit alle besmettelijke openhartigheid.

Lucky me. Want dit is precies de reden dat ik 6 jaar geleden A brand new story startte. Om de echte verhalen van echte mensen te vangen – verhalen zonder filter die ertoe doen en anderen verder helpen.

Die hoor ik als ik luister, écht luister, en doorvraag, juist naar het waarom van keuzes, twijfels, opstekers en missers. Wie ik dan te zien krijg zijn echte mensen. Allemaal puur en mooi.

© Tekst: Teus Lebbing, www.abrandnewstory.nl
© Fotografie: Bram Tackenberg, ‘Wij de Stad’

KNAPPE KOPPEN!

Nu we toch tegen het einde van het jaar lopen: wat héb ik in 2022 weer een boel mooie mensen mogen interviewen. Voor inspirerende media en organisaties die de kracht van persoonlijke verhalen inzien én benutten. Benieuwd? Hier vind je volop voorbeelden.
Of klik op de foto’s.

Omdat ik me nu eenmaal niets leukers kan voorstellen, blijf ik ook in het volgende jaar interviewen en schrijven over veerkracht, schaamte en persoonlijke groei. En ik ga aan de slag met een nieuwe reeks. Houd m’n blogpagina in de gaten!

Meer lezen van A brand new story?

Portie schaamte #10: ‘Onze ingewikkelde liefdesrelatie is een leerschool voor mij’

13 november, 2022|'Portie Schaamte'-interviewreeks, Echte verhalen van echte mensen, Schaamte|9 Reacties

Hoogleraar en schrijfster Aukje Nauta doet (bijna) nooit meer alsof. Of het nu gaat om haar driehoeksverhouding of #metoo-ervaring, zonder omhaal legt ze haar ongemak op tafel. En dat doet ze niet voor niets. ‘Shame dies on exposure, dus spreek je uit’, drukt ze volle zalen op het hart.