Met de billen bloot in JAN Magazine

Open zijn over je schaamte: sinds ik erover interview en schrijf, heb ik er de mond vol van. Omdat ik wéét – en elke keer weer zie – hoe het oplucht om je masker af te gooien. Mits je de kwetsbaarheid aandurft natuurlijk. En wat een stap is dat!

Daarom bewonder ik de mensen die meedoen aan mijn Portie Schaamte-interviews. Allemaal besluiten zij hun ware gezicht te tonen, los van geheimen en taboes. Makkelijk is dat nooit, maar wat volgt is vaak een bevrijding. Plus een megastoot energie en veerkracht.

En toen kwam opeens journalist Maike Jeuken op de proppen. Met de vraag of ze míj eens mocht interviewen, over mijn eigen schaamte. Voor het populaire JAN Magazine.

Goed voorbeeld doet goed volgen, dus vooruit met de geit, dacht ik al snel. Mijn eigen muren heb ik bovendien allang afgebroken, dus hoe spannend kan het zijn om met de billen bloot te gaan voor een groot publiek?

Nou… toch spannend. Dit keer aan de andere kant van de interviewtafel, vond ik het een hele klus om mijn gevoelens, twijfels en worstelingen hardop uit te spreken. Om te vertellen over de impact van het zwijgen binnen mijn familie. Over de onmacht en de pijn die daarbij horen. Net als alle liefde en loyaliteit.

Gelukkig waren de nuances in veilige handen bij Maike. Vol toewijding heeft ze mijn Portie Schaamte opgetekend. Alles mocht ik vooraf lezen. En toen ik vlak voor publicatie alsnog in paniek schoot  – zo diep kan schaamte dus zitten – wist ze te bedingen dat de hoofdredactie geen punt of komma meer zou aanpassen. Dat is vrij uniek in medialand.

Nu ligt mijn verhaal er, in de winkels. Voor de hele wereld om te lezen.

En ik? Ik voel me kwetsbaar. Maar bovenal: sterk en vrij.

© Teus Lebbing, www.abrandnewstory.nl

Nieuwsgierig? De nieuwe JAN Magazine ligt nu in de winkels! Je kunt ‘m ook via deze link bestellen: JAN augustus 2022. Of lees ‘m lekker hier !

Meer lezen van A brand new story?