DAAROM BLIJF IK ZE MAKEN!

Twee weken geleden ontplofte mijn website zo ongeveer: wat een animo was er voor de Portie Veerkracht van Lydia Schmidt. En wat maakte haar verhaal over verlies veel los bij jullie lezers.

Een greep uit de reacties:
‘Beklemmend mooi’
‘Hier kan ik alleen maar sprakeloos van onder de indruk zijn’
‘Ze huilt maar ze lacht’
‘Kwetsbaar, verdrietig, puur en krachtig’
‘Integer en ontroerend’
‘Iedereen die veel heeft verloren zou dit moeten lezen’

Uit eigen ervaring weet ik wat het bij mensen teweeg kan brengen wanneer je je masker afgooit en je echte verhaal deelt. Toch was ik er nu weer beduusd van, net als Lydia. Al merkte ze ook hoe ze van de reacties opkikkerde:

‘Wonden helen als er bloed heen stroomt’, mailde ze

‘Kennelijk heb ik het nodig om van anderen te horen dat mijn verhaal best heftig is. Iedere keer als dat tot me doordringt, gaat er een klein scherp randje vanaf, tot er (ooit? misschien?) geen scherpe randjes meer over zijn. Dat geeft hoop.’

Het kan bovendien nooit genoeg zijn, benadrukt Lydia, de aandacht en erkenning voor mensen die klappen te verstouwen hebben. ‘Het is een voorwaarde om er goed doorheen te komen. Daarom was het voor mij best fijn dat je me kwam interviewen. Luisteren is een vaardigheid die niet veel mensen beheersen.’

En dat vergeet ik soms: dat meer dan alleen het verhaal op papier, het interview zélf al zoveel oplevert, mijn luisterend oor

Zoals ook Gerty Casteelen bevestigde: ‘Het was fijn voor mij om alles eens een keer op rij te vertellen. Het maakte de cirkel rond.’ En Inge Kroese: ‘Ik was diep geraakt door hoe het echt over mij ging’. Of Fokke Wijnstra: ‘Een fijn gesprek met een kundige interviewster levert een bijzonder uit het leven gegrepen verhaal op. Dit overkomt je niet zo vaak’.

Hoop, aandacht, (h)erkenning: hoe graag ik hier aan bijdraag, kan ik niet vaak genoeg benadrukken. Niemands leven is rimpelloos, hoe druk, vol en mooi het ook lijkt; allemaal hebben we deukjes of deuken in ons hart. Waarom zouden we die onder het tapijt vegen? 

Scheelt het geen bergen energie als we de schone schijn van ons afschudden en ook onze kwetsbare kanten delen?

Ik geloof in de verbindende kracht van echte verhalen van echte mensen. En ik geloof in aandacht: we bloeien allemaal op wanneer we ons gezien en gehoord voelen. Daarom blijf ik de Portie Veerkracht-verhalen met ziel en zaligheid opdiepen.

Dat doe ik in de schijnwerpers: gepubliceerd op mijn website en – liefst dit jaar, want wat is het een grote wens! – gebundeld in een boek.

Maar ook maak ik ‘eigen porties’ buiten de schijnwerpers, voor mensen die graag hun persoonlijke verhaal over drijfveren, worstelingen, opstekers en missers helder krijgen. Als spiegel en om richting te geven aan keuzes en vervolgstappen in leven en loopbaan.

Ben je geïnteresseerd in ‘je eigen portie veerkracht’? Klik dan hier voor meer informatie. Voor de details, ook over het tarief: bel of mail!

En, ik slinger het maar even de wereld in: ik ben druk aan het interviewen voor mijn boek. Ken je mensen die niet mogen ontbreken in de Portie Veerkracht-reeks? Ik hoor het graag!

© Teus Lebbing, www.abrandnewstory.nl

Oh, en even dit: wil je (delen uit) mijn blog gebruiken voor eigen doeleinden ? Dat vind ik een compliment, maar wel graag in overleg en met bronvermelding.

 


Zin in een Portie Veerkracht? Klik voor de interviewserie op: ‘Portie Veerkracht-reeks’

Meer lezen over veerkracht en persoonlijke groeiCheck m’n blogpagina