Bevrijding

Toen ik als twintiger weer eens rood aanliep van de opgekropte onrust, opperde mijn tante: ‘Je moet je leren uiten’. Zelf was ze vrij gesloten, maar mij gunde ze kennelijk … ja, wat eigenlijk? Meer lucht?

Twee decennia later schiet haar aansporing me te binnen. Ik interview Gregory Sedoc*, dé hordenloper van Nederland en een geliefde TV-persoonlijkheid. Met vallen en opstaan heeft hij leren leven met een depressie die altijd op de loer ligt. Het duurde even voor hij durfde te kiezen wat goed voor hem is. Na jaren van schaamte, besefte hij: ‘Ik ben niet alleen; dit is een verhaal dat verteld moet worden, daarmee kan ik ook voor anderen iets betekenen.’ Binnen en buiten de sport leverde het hem grote support op, en lucht.

Ook Mirte Sonntag ontdekte de winst van openheid. Nog altijd worstelend met haar psyche, concludeert ze in de ‘Portie Veerkracht’-reeks: ‘Alleen door open te zijn over je wanhoop, kan er weer hoop ontstaan.’ Daarom is zij met een team van ervaringsdeskundigen het Tzitzo magazine** gestart. Hoe het toch zit met psychische aandoeningen? Nou… dat Tzitzo! Nummer 3 is net verschenen, vol prikkelende, vlotte en moedige verhalen over mentale gezondheid.

Gregory en Mirte doen waar ik zo in ben gaan geloven: ze nemen geen blad voor de mond en maken het onbespreekbare bespreekbaar

Niet uit sensatiezucht of aandachttrekkerij, maar om zichzelf en anderen te steunen en verder te brengen. Hoe opener we zijn over mentale gezondheid, hoe beter we met z’n allen de impact ervan begrijpen, is hun overtuiging. Maar wat vraagt het een moed!

Dat weet ik van alle dappere mensen die ik erover interview, maar ook uit eigen ervaring. Een vader verliezen door suïcide is, behalve verdrietig en pijnlijk, ook verre van cool. Bovendien maakt praten over mentale problemen – ook van dierbaren – kwetsbaar. Dus wat doe je dan? Toch maar zwijgen.

Dat deed ik tenminste, tot het keurslijf begon te wringen. Schoorvoetend ben ik mijn verhaal gaan delen, kijken hoe dat voelt. Met als mijlpaal het artikel in Tzitzo Magazine, waarin een foto van mijn vader zijn bestaan vereeuwigt. Zo leerde ik hetzelfde als Gregory en Mirte: het masker afgooien, de schaamte voorbij? Ja, dat bevrijdt.

© Teus Lebbing, www.abrandnewstory.nl


*Het interview met Gregory Sedoc schreef ik voor de campagne ‘De vele gezichten van mentaal gezond’ van HSK Groep, gespecialiseerd in psychische hulp aan BV Nederland. Klik hier voor de reeks veranderverhalen over veerkracht & mentale gezondheid.

**Nieuwsgierig naar mijn verhaal in Tzitzo Magazine? Klik op de afbeelding hieronder.
Het magazine kun je via deze link bestellen.

Meer lezen van A brand new story?