STOM VARKEN
‘Oh, maar ik scheld ze uit hoor, in de supermarkt. Blijf dan ook uit mijn buurt!’ Tegenover me zit een oudere heer; zijn ogen schieten vuur tijdens ons interview. De coronacrisis komt ter sprake, met de maatregelen die we allemaal op eigen wijze lijken te interpreteren. En ja, dan mag je elkaar stevig tot de orde roepen, vindt deze Boze Man.
Ik moet denken aan mijn eigen ‘clash’, ergens halverwege de lockdown op een vroege zondagochtend. Met ons gezin durfden we het aan om een luchtje te scheppen in het bos. Goedgemutst en net op de fiets, zien we verderop een keurige dame opdoemen. Al passerend, sist zij me iets venijnigs toe. ‘Mam! Hoorde je wat ze zei!’, roept mijn zoon. ‘Stom varken!’ Beduusd rijd ik verder: Hoezo? Ik? Stom varken? ‘Je hield geen afstand!’, verklaren de twee dochters in koor. Mysterie opgelost: mama sliep nog half en is dus een stom varken.
Inmiddels zijn we weken verder en ben ik vertrouwder geraakt met de rauwe emoties die deze tijd opwekt
Overal zie en voel ik wispelturigheid: waar de een bovenmatig aan het tobben is geslagen, reageert de ander soms uitermate laks. Korte lontjes zijn het gevolg, die – en ik kan er niet aan wennen – vaak ongeremd geventileerd worden. Wat zit daar toch achter?
Gedragsexperts weten dat natuurlijk allang. Zo verklaarde een hoogleraar* dat boosheid ‘makkelijker’ is, omdat het meer controle geeft en je de ander tenminste de schuld kunt geven van je emotie; dat voelt minder machteloos dan paniekerig toezien wat er op je afkomt. Een psychiater** legde uit dat we elkaar met alle onzekerheid op een nieuwe manier moeten leren verdragen, en hoeveel stress dat geeft. ‘Face your anger’ is haar devies; dan hoeven anderen er tenminste niet onder te lijden.
Klinkt goed, maar is geen eitje, weet ik uit ervaring. Zo ramde ik op mijn 42e – en opgevoed als braaf meisje – in een woedevlaag mijn tennisracket stuk. Pok! Bam! Compleet aan diggelen lag het frame. Ik weet niet wie er meer verbijsterd was: mijn liefhebbende echtgenoot (en sparringpartner), onze trainer (die mij al eeuwen kent) of ik zelf. Muisstil was het, terwijl we met z’n drieën de schade bekeken. Totdat mijn man de magische woorden sprak:
‘Zo slecht speelde je niet, dus waarom ben je nou echt zo boos?’
Later, in de veiligheid van ons huis, kwam de aap uit de mouw: bergen tranen loosde ik, om mijn zieke moeder die ik maar niet redden kon, al zo lang. En mijn vader er bij. Met horten en stoten kwam de ellende eruit. Gevloerd was ik daarna, en opgelucht. De kilo’s onmacht en verdriet waren er nu, vol in de openheid, wat scheelde dat een gewicht. En ik had mazzel natuurlijk, dat ons huwelijk dit soort uitbarstingen hebben kan. Omdat we weten – en er inmiddels op vertrouwen – hoeveel eenzaam geworstel erachter zit.
Het is dan ook dáárom, dat ik tijdens mijn interview met de Boze Man besluit de stoute schoenen aan te trekken. ‘Nog even over uw scheldmomenten in de Albert Heijn: waarom bent u dan écht zo woest?’ Hij schrikt, zijn gezicht in een grimas. En dan: ‘Ik ben bang voor corona. Zo bang. Ik wil niet stikkend sterven, en godvergeten alleen.’
© Teus Lebbing, www.abrandnewstory.nl
*Agneta Fisscher in ‘Struisvogel versus nieuwsjunk: beiden zijn bang voor het virus’
**Esther van Fenema in ‘Het gezinsleven heb ik altijd complex gevonden’
Oh, en even dit: wil je (delen uit) mijn blog gebruiken voor eigen doeleinden? Dat vind ik een compliment, maar wel graag in overleg en met bronvermelding.
Leuke bijvangst: deze blog verscheen in verkorte vorm op 18 juli in Het Parool
Meer blogs lezen over persoonlijke groei en veerkracht? Klik hier of check deze:
- Oh, die veilige haven
- Geen man bijt hond, maar hond bijt mij
- Traag walhalla
- ‘Ik ben niet meer alleen’
Zin in dappere verhalen van dappere mensen over de klappen in het leven en hoe je die kunt opvangen? Lees hier de interviewserie ‘Portie Veerkracht’.
Dat zouden we allemaal wat vaker moeten doen realieer ik me (en met vooral mezelf als leerproject): vragen stellen naar het verhaal erachter. Inderdaad: boosheid is meestal een teken van iets anders wat onder de deksel gehouden moet worden. Maar het is soms ook gewoon ze lékker: ongeremd boos zijn op wie er dan ook maar de pech heeft voor je voeten te lopen. Wat zou nou bijvoorbeeld die hond gedacht hebben 😉 ?
wat een wijsheid weer zit er in je verhaal Teus; ik kijk altijd weer uit naar weer een nieuw verhaal van jou. groetjes Anette
Prachtig verhaal Teus!!
Mooi en zooo herkenbaar Teus!
Mooi Teus!!!
Lieve Teus,
Een goed verhaal en erg eerlijk.
Dank je wel.
Hoe krijg je het voor elkaar Teus om nu net dit herkenbare verhaal te delen.
Ik was verbijsterd na een boze explosie van mijn man gisteren in een winkel, het ging nergens over.
Ik lees dit vanmorgen en nu realiseer ik me pas waarom dit gebeurde.
Angst en verdriet doet een hoop met iemand. We hebben samen fijn gepraat en veel tranen gehad maar zijn nu weer kilo’s lichter.
Dank je wel!!
O Teus, wat heb je dit weer fijn opgeschreven. Dank je wel voor het leesplezier en het mooie inzicht. ❤️ van Sandra.
Kwetsbaar en (daardoor extra) mooi!
Weer een lust om te lezen!
X Jet
Mooi! Eenzaam geworstel achter de boosheid. X!
Mooi stukkie weer Teus!!
Met een hartverscheurend eind. Goed dat je hem dit gevraagd hebt, en hij zich durfde uit te spreken, net zo’ pak van het hart als bij jou, vermoed ik.
Wel jammer van dat racket, Teus. Maar ik begrijp je best, uit ervaring.
Mooi verhaal Teus over de functie van woede en hoe goed het is de onderliggende emotie bloot te leggen in contact met de ander. Dank je voor het delen van zo’n persoonlijke en kwetsbare openbaring. Lieve groet leonie
Teus, ‘spot on’ weer, zoals we van je gewend zijn 😉
Mooi blog weer, Teus! Het is idd een variatie aan reacties. Ook bij mijzelf bespeur ik weer verandering.
Hoi Teus,
Ik vind je geen stom varken hoor! Mooi en herkenbaar verhaal!
Wat heb je toch een fijne schrijfstijl Teus en je bent geen stom varken hoor.
Wat een herkenning, met name die woede uitbarsting met dat tennisracket…
Ik kijk uit naar je volgende blog!
Erg herkenbaar. Juist in deze tijd zou een beetje begrip en respect voor elkaar zo fijn zijn.
Zo mooi geschreven en ik voel het helemaal
Wat een goed verhaal!
Mooi geschreven Teus!
Mooi en open
Mooi Teus!
Mooi! ✨ En wat fijn dat t in t Parool staat, dat is ’t ook echt waard! Bewustwording kan al veel -ongecensureerd- gedrag schelen…!
Mooi om te lezen hoe en waarom je die stoute schoenen hebt aangetrokken! ☘️
Mooi!
Wat geweldig dat dit gepubliceerd is. Is ook een mooi stuk!
Mooi en herkenbaar Teus! Met zulke columns verdien je vaker een plekje in het Parool 😉
Prachtige column Teus!
Wat mooi beschreven Teus.
Mooi geschreven en heel goed om aandacht te hebben voor de onderliggende factoren van menselijk gedrag ipv te oordelen op wat men ziet/hoort.
Wat een krachtige manier om een ander (of jezelf) uit diens eenzaamheid te verlossen door zo onbewuste zorgen bloot te leggen. Maar we – ikzelf incluis – kijken vaak niet verder dan de primaire emotie. Het ís ook vaak eng, en lang niet altijd veilig genoeg om jezelf te laten zien en compassie te tonen. Wat is het mooi als het wél lukt.