Stiekem

Gek moment, deze zomer: ik stond op het punt een sessie te begeleiden bij een gemeente. Om schwung te geven aan hun teams, zouden leidinggevenden er hun persoonlijke veranderverhalen delen. Helemaal mijn ding natuurlijk, ik verheugde me erop.

Totdat ik geïntroduceerd werd in de groep. Even een kort riedeltje, dacht ik nog. Maar de dagvoorzitter ging er goed voor zitten, met een speciale loftuiting voor mijn verhalen over schaamte. ‘Omdat Teus daarmee onze kwetsbaarheid bespreekbaar maakt en mensen zo verbindt’.

Behalve trots voelde ik vooral verbazing: ‘Wow, wat ik doe brengt dus écht iets teweeg!’ 

Alsof ik dat niet wist note bene. Heus merk ik dat mijn interviews het nodige losmaken, dat mijn lezerspubliek groeit, net als mijn schare geïnteresseerde opdrachtgevers.

En toch, en toch… is er altijd weer die slinkse stem in mijn hoofd. De stem die zegt dat ik mijn werk en waar ik voor sta ‘stiekem’ moet doen, in een uithoekje. Dat dat de plek is die ik verdien.

Wie ik dan precies hoor? Ik krijg er moeilijk vat op. Het is een soort mengelmoes uit mijn geboortenest, waarin de luiken sloten zodra er emoties opspeelden, zeker de spannende, kwetsbare, pijnlijke. 

Stilte was de oplossing voor ongemak. Voorlopig natuurlijk. Want wat niet besproken wordt, gaat broeien

Dat is mijn oud zeer en als ik niet oppas, houdt het me klein en bang. Ik weet het inmiddels, maar blijf er nog door verrast worden.

Dat ik er juist mijn werk van heb gemaakt om het onuitspreekbare bespreekbaar te maken, zal geen toeval zijn. Ik doe het vol overgave, ik kan niet anders. Omdat ik telkens weer merk hoe het mensen verlicht en kracht geeft als zij hun onderdrukte ervaringen onder ogen zien en hun ware gezicht kunnen tonen. Ik ken dat gevoel als geen ander.

Maar oh, wat zou ik graag behendiger willen worden in het temmen van die strenge stem die me op onvermoede momenten terugfluit en twijfel brengt.

Me ervan bewust zijn is stap één. Me uitspreken een volgende. En dan?

© Teus Lebbing, www.abrandnewstory.nl
© foto: Lucy Lambriex, www.ziebinnenzijde.nl

Nieuwsgierig naar meer blikken op veerkracht, schaamte en oud zeer? Klik hier voor mijn interview-reeksen ‘Portie schaamte’ en ‘Portie Veerkracht’. Of lees dit artikel dat ik erover schreef: ‘Voorbij de schaamte ligt de vrijheid’.

En op A brand new story vind je volop echte verhalen van echte mensen, die je kunnen raken en inspireren.

Laat jij je graag:

  • raken & inspireren
  • door persoonlijke verhalen
  • van echte mensen
  • vol besmettelijke openhartigheid
  • over hun veerkracht, groei, schaamte, keuzes & levenslust
  • die ertoe doen en je verder helpen?

Meld je aan voor mijn (min of meer) maandelijkse nieuwsbrief!

Meer lezen van A brand new story?