Proosten op onze veerkracht!

Omdat het coronanet zich ook om jonge kinderen sluit, moest mijn dochter van 10 zich laten testen. Eindelijk zou ze de gevreesde wattenstaafjes in neus en keel krijgen, en nee, daar keek ze niet naar uit. Hoe kon ze die akelige 6 seconden doorstaan? Ze besloot haar allerzachtste knuffelbeer mee te nemen.

Veerkracht – groot en klein – is overal tegenwoordig. De voorbeelden vliegen ons om de oren. Hoe wapenen we ons tegen de onvoorspelbaarheid van het leven? De vraag die mij sinds jong intrigeert, dicteert nu onze gedachten, gesprekken en media. Allemaal voelen we ons kwetsbaar tijdens de pandemie.

Hoe handig zou het dan zijn als er een recept voor veerkracht bestaat. Zo’n rechttoe-rechtaan-formule waarvan je weet: zo kom ik de moeilijke periodes door

In alle jaren dat ik erover interview en schrijf, heb ik die nog niet kunnen ontdekken. Allemaal dealen we op onze eigen manier met onzekerheid en tegenslag. Maar gemene delers zijn er natuurlijk wel. En tips dus ook – met dank aan de dappere mensen die ik dit jaar weer heb mogen interviewen en alle enthousiaste lezers die op hun verhalen reageerden.

Bij deze, om fris en gewapend het nieuwe jaar mee te starten, een top 5 tips voor veerkracht uit mijn 2020-verhalenreeks <klik op de groene links voor de verhalen>:

  1. Veerkracht = stoppen met bluffen en ontdekken dat je niet alleen bent

Na jaren van buffelen en schone schijn, deed Lydia Schmidt haar verhaal uit de doeken. Ze werd verrast én gesterkt door alle bijval: ‘Kennelijk heb ik het nodig om van anderen te horen hoe heftig dat is. Iedere keer dat dat tot me doordringt, gaat er een scherp randje vanaf. Dat geeft hoop.’

  1. Veerkracht = de moed vinden om je te laten zien en horen

Je masker afgooien en je echte verhaal delen: daar is moed voor nodig, maar wat kan het veel opleveren. Dat ontdekte ook Mirte Sonntag voor wie één piepkleine opening naar contact het verschil maakte tussen leven en dood: ‘Mijn lijden heeft nut gekregen’.

  1. Veerkracht = je overgeven aan de nieuwe werkelijkheid

Als alles wat normaal was, dat opeens niet meer is: wat doe je dan? Na zijn herseninfarct stortte Bas Wijnen zich op zijn herstel, totdat hij moest toegeven dat hij niet meer de oude zou worden. Hij is nu Bas 2.0. ‘Ik heb beter voor mezelf leren zorgen.’

  1. Veerkracht = vertrouwen op betere tijden

Marjolein Broeren kon na het overlijden van haar dochtertje niet anders dan zich overgeven aan wat zich aandiende. Uiteindelijk zijn daar mooie dingen uit voortgekomen. ‘Het was troostend om te ontdekken dat er op de golven van rouw altijd weer momenten van blijdschap en rust volgen.’

  1. Veerkracht = onbevreesd dóórleven

Hoe je met vertrouwen en overgave een onzekere toekomst tegemoet treedt, weet ondernemer en topsporter Kees-Jan van der Klooster. Zijn dwarslaesie heeft nooit zijn levenslust kunnen temperen. ‘Altijd benadruk ik: dop je eigen boontjes, neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven en ga vooral léven, met alle mogelijkheden die je hebt.’

En nog ééntje dan, extra dichtbij voor mij:

  1. Veerkracht = rake vragen stellen, aan anderen én jezelf

Je moet even lef hebben, maar als je echt doorvraagt, word je wijzer – over jezelf én anderen. Mijn blogs ‘Waarom ben je nou echt zo boos?’, ‘Waar ben je bang voor?’ en ‘In welke bubbel zit jij?’ leverden dan ook verrassende inzichten op over ons wispelturige corona-gedrag (óók bij de lezers van het Algemeen Dagblad en Parool).

Laten we proosten op onze veerkracht, en dan: dapper voorwaarts en óp naar nieuwe verhalen. Fijne feestdagen gewenst!

© Teus Lebbing, www.abrandnewstory.nl

N.B. Dit zijn highlights uit mijn eigen stal. Zin in meer persoonlijke verhalen vol veerkracht? Deze schreef ik bijvoorbeeld voor de organisaties HSK, NVVE en de gemeente Rotterdam.


Wist je trouwens dat ik ook Portie Veerkracht-verhalen buiten de schijnwerpers maak, voor mensen die graag hun persoonlijke verhaal over drijfveren, worstelingen, opstekers en missers helder krijgen, maar dan puur voor eigen gebruik? Ben je geïnteresseerd? Klik dan hier voor meer informatie.

Oh, en even dit: wil je (delen uit) mijn blog gebruiken voor eigen doeleinden ? Dat vind ik een compliment, maar wel graag in overleg en met bronvermelding.